وکیل دعاوی کیفری کیست:


وکیلی که در دعاوی کیفری تخصص داشته باشد و بتواند نسبت به هر موضوع دعاوی کیفری که مطرح می‌شود، دفاعیات تخصصی نسبت به آن را انجام بدهد و به تمام امور دعاوی کیفری اعم از ماهیت و قواعد و مقررات شکلی آن با اطلاع و تجربه کافی باشد وکیل دعاوی کیفری می گویند.
بهره‌مند شدن از وجود وکیل دعاوی کیفری و یا تیم مجرب در خصوص دعاوی کیفری نه‌تنها حائز اهمیت است بلکه باعث می‌شود بهترین دفاع و نتیجه ممکن نیز حاصل گردد به این دلیل که طرح شکایت و نوع شکایت و زمان طرح شکایت و اینکه اوراق مربوطه از جمله لایحه دفاعیه، اظهارنامه، شکوائیه به چه نحوی باید تنظیم بشوند بسیار سرنوشت‌ساز خواهد بود.


بهترین وکیل کیفری


وقتی شخصی در یک چارچوب مقررات قانون مدنی به موجب یک عقد جایز که به آن عقد وکالت گویند فردی را جانشین و مسئول انجام تمام امور اعم از امور حقیقی – حقوقی خود قرار دهد به آن فرد وکیل گفته می شود.

همچنین در صورت بروز جرایم کیفری وجود وکیل کیفری در پیش برد صحیح پرونده به دلیل آشنا بودن با قوانین کیفری و تجربه هایی که از این پرونده ها به دست آورده بسیار ضروری است.
وکیل کیفری نیز در زمینه های کیفری مانند مشروبات الکلی، کلاهبرداری، اعدام و… را نام برد.

 اگر دادگاه کیفری برای فرد به خاطر انجام کاری دادگاه او را مجرم شناخته باشد مجازات تعیین کرده باشد وکیل کیفری فرد مجرم می تواند شکواییه جرم کیفری را تنظیم کند. نوشتن این شکواییه در هر برگه ای امکان پذیر است و مشکلی پیش نمی آورد ولی وکیل حقوقی حق استفاده از برگه هایی به جز برگه های مخصوصی که برای دعوی های حقوقی در نظر گرفته شده است اجازه نوشتن دادخواست خود را ندارد در صورت نوشته شدن دادخواست آن ها مورد پذیرش نیست.

وکیل کیفری شخصی است که علاوه بر مهارت و تخصص کافی در زمینه دعوی کیفری باید دانش و تحصیلات کافی در این زمینه را نیز داشته باشد می دانیم که اگر شخصی به یک جرمی متهم شود ممکن است به علت عدم آگاهی از قوانین موجود و در صورت نداشتن وکیل کیفری کار آزموده امکان شکست پرونده وی زیاد می باشد اما اگر برای دفاع از پرونده خود اقدام به گرفتن وکیل کیفری کند می تواند در روند پرونده او تاثیر بسزایی داشته باشد اما باید به این توجه داشت که در هنگام انتخاب وکیل کیفری خوب باید چندین نکته را در نظر گرفت مثل داشتن تجربه کاری وکیل کیفری در پرونده های کیفری با موضوعات مختلف و تسلط کافی در امور کیفری برای دفاع از حقوق موکل خود در پرونده های کیفری که اصلی ترین وظیفه یک وکیل کیفری است، داشته باشد مانند فرجام خواهی در امور کیفری که از وظایف وکیل کیفری محسوب می شود.

در کنار این ویژگی ها اگر یک وکیل کیفری خوب، روحیه بالا و آگاه به علم روانشناسی باشد می تواند برای برقرای ارتباط موثر و مکاتبه با افراد را داشته باشد می تواند تاثیر خوبی در روند کار های خود خواهد داشت.

در کنار این مسائل وکیل کیفری خوب علاوه بر داشتن خصوصیات و ویژگی های ذکر شده باید امانت دار باشد و صداقت داشته باشد. امانت در حفظ اسرار و اطلاعات موکل خود و صداقت در بیان تمام امور مربوط به پرونده به دور از دلسوزی و کتفان کردن حقایق در تمامی مراحل رسیدگی به پرونده کیفری، یکی از مهم ترین مسئولیت های ضروری وکیل کیفری می باشد


معنای لغوی و حقوقی «دعوا» چیست؟


در فرهنگ معین واژه‌ دعوا در معانی مختلفی هم‌چون ادعا کردن، خواستن، نزاع و دادخواهی به کار رفته است. از حیث حقوقی نیز تعاریف مختلفی برای این اصطلاح از سوی حقوق‌دانان ارائه شده است که با معنای لفظی آن قرابت دارد. طبق تعریفی که دکتر عبدالله شمس، یکی از اساتید برجسته‌ی حقوق، در جلد نخست کتاب خود تحت عنوان آیین دادرسی مدنی ارائه نموده است، دعوی در معنای حقوقی عبارت است از توانایی قانونی که براساس آن مدعی ِحق تضییع یا انکارشده می‌تواند به مراجع ذی‌صلاح مراجعه نموده و وارد بودن یا نبودن این ادعا را در معرض قضاوت بگذارد و از این مراجع ذی‌صلاح ترتب آثار قانونی مربوطه را درخواست نماید. طرف مقابل نیز می‌تواند با آن مقابله نماید و برای وی این توانایی ِمقابله به معنای «دعوا» می‌باشد.

بنابراین، دعوا زمانی می‌تواند ایجاد شود که اولاً حق قانونی و مشروعی، واقعاً یا به صورت ادعایی وجود داشته باشد و ثانیاً این حق قانونی و مشروع در عمل یا در ادعا مورد انکار یا تجاوز واقع شده باشد. در صورت وجود این دو قید مدعیِ حق می‌تواند برای احقاق حق تضییع‌شده‌ خود اقدام نماید.


دفتر وکالت صادقی نژاد مشاوره حقوقی دعاوی کیفری را به موکلین خود ارائه می دهد.


دعوای کیفری چیست؟


 دعاوی کیفری، دعوایی است که بابت وقوع یک جرم مطرح می شود و شاکی درخواست مجازات مجرم را دارد . سوال این است که چه کارهایی جراپم دعاوی کیفری تلقی می شود.


شکایت کیفری چیست؟


شکایت کیفری مربوط به جرایم کیفری می‌باشد یعنی عملی که دادگاه برای مرتکب آن مجازات تعیین می‌کند. برای رسیدگی، شکایت کیفری را باید ابتداء به مرجعی بنام دادسرا برد و بعد از انجام تحقیقات در کلانتری و دادسرا , جهت رسیدگی به دادگاه کیفری فرستاده می‌شود. شکایت کیفری را بدون استفاده از وکیل هم می‌توان در دادگستری مطرح کرد و برای مطرح کردن آن (ازهرنوعی که باشد) فقط یک تمبر ۲۰۰۰ تومانی لازم است که در دادگستری برروی آن زده می‌شود. برای دعوت کردن طرف شکایت کیفری (متهم) به دادگاه ورقه‌ای بنام احضاریه برای او فرستاده می‌شود و اگر متهم (مشتکی عنه) به احضاریه توجه نکند و در وقت تعیین شده خود را به مرجع قضایی معرفی نکند، او را جلب و به اجبار به دادگستری می‌برند.
پرونده کیفری حتی با پس گرفتن شکایت از طرف شاکی هم بسته نمی‌شوند (مثل شکایت راجع به قتل، زنا، رشوه).


شکایت حقوقی چیست؟


برای شکایت حقوقی یا همان دعوای حقوقی دادگاه مجازاتی درنظر نمی‌گیرد و فقط مرتکب عمل را به دادن حقوق قانونی دیگران یا انجام تکالیفش ملزم می‌کند. این شکایت حتماً باید در ورقه مخصوصی به نام دادخواست نوشته شود وگرنه به آن رسیدگی نمی‌شود (ورقه دادخواست در داخل دادگستری‌ها قابل خریداری می‌باشند) وسپس دادخواست حقوقی باید مستقیماً به دادگاه برده شود. اکثر شکایت‌های حقوقی باید توسط وکیل دادگستری مطرح شود به طور مثال شکایت‌هایی که موضوع آن مالی و بیشتر از یک میلیون تومان است.  برای طرح شکایت حقوقی، باید به تناسب ارزش مالی که راجع به آن دعوا مطرح شده یک ونیم درهزار تمبر باطل کرد مثلاً برای گرفتن یک طلب ۱۰ میلیون تومانی بالغ بر ۱۵۰ هزارتومان تمبر لازم است. برای دعوت کردن طرف شکایت حقوقی (خوانده) از ورقه‌ای بنام اخطاریه استفاده می‌شود و اگرخوانده به‌موقع حاضر نشود، منتظر او نمی‌مانند و ممکن است حق را به خواهان بدهند.
 شکایت‌های حقوقی با پس گرفتن دعوا از طرف شکایت‌ کننده، خاتمه می‌یابند.


جرم دعاوی کیفری چیست؟


مطابق ماده 2 قانون مجازات اسلامی جرم دعاوی کیفری اینگونه تعریف شده است: هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات کیفری تعیین شده است.
طبق قانون مجازات اسلامی هیچ عملی جرم نیست مگر اینکه قانون گذار آن عمل را تحت عنوان جرم شناخته باشد و برای آن مجازات در نظر گرفته باشد ، یعنی در قانون مشخص شده است که در چه شرایطی می توان به عملی ، عنوان یکی از جراپم  دعاوی کیفری خاص را داد . مانند قتل ، کلاهبرداری ، خیانت در امانت ، جعل ، فحاشی ، توهین و …
از این رو لازم است هنگامی که قصد اقامه دعوا داریم ، بدانیم عنوان جرمی که قصد شکایت کیفری از آن را داریم چیست تا احتمال بروز اشتباه و اتلاف وقت و هزینه به حداقل برسد.
فردی که قصد اقامه دعوای کیفری دارد باید به کلانتری یا دادسرای محل وقوع جرم مراجعه و شکایت خود را ثبت کند.


مراحل رسیدگی دعاوی کیفری


ارتکاب جرم
شکایت شاکی در دادسرا و تعقیب شکایت در دادسرا
انجام تحقیقات مقدماتی مربوط به شکایت در دادسرا
صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست
رسیدگی در دادگاه
واخواهی نسبت به رأی
تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر
فرجام‌خواهی در موارد معین
اجرای حکم کیفری چیست


دسته‌های مختلف دعاوی کیفری


جرایمی که با امنیت و آسایش عمومی در ارتباط هستند و موجب بر هم زدن امنیت می‌گردند که عبارت‌اند از:
-اخلال در نظم عمومی
-اخلال در نظم اقتصادی
-افساد فی‌الارض
-جعل و استفاده از سند مجعول
-رابطه نامشروع
-ربا
-قمار
-جرایم علیه مأموران دولتی
-تغییر کاربری
-تصرف عدوانی و مزاحمت و ممانعت از حق
-بغی
–محاربه


جرایمی که برعلیه اشخاص اتفاق می افتد:


قتل عمد، شبه عمد و خطای محض
جرح عمد، شبه عمد و خطای محض
نزاع دسته‌جمعی
آدم‌ربایی
توهین
افترا
تهدید
نشر اکاذیب
مزاحمت تلفنی
هتک حرمت منزل و مسکن
توقیف یا اخفای اشخاص
سقط‌ جنین
نوزاد ربایی
تصادفات رانندگی


جرایمی که علیه اموال رخ می‌دهد:


کلاه‌برداری
تحصیل مال از طریق نامشروع
انتقال مال غیر
معامله معارض
سرقت
خیانت در امانت
سوءاستفاده از سفید امضا
صدور چک پرداخت نشدنی
تخریب


ممانعت از حق چیست؟


ممانعت از حق از مبحثی است که در قانون آیین دادرسی مدنی از آن سخن به میان آمده است. عبارت “ممانعت از حق” تقریبا می شود گفت خلاصه از عبارت “دعوای رفع ممانعت از حق” است.
که طبق عرف حاکم بر حقوق، اصطلاحات را برای آسانی تلفظ خلاصه می کنند لذا به صورت خلاصه به آن “ممانعت از حق” می گویند.دعوای رفع ممانعت از حق در قانون آیین دادرسی مدنی تحت عنوان دعوای سه گانه تصرف بررسی شده است.


دعوای ممانعت از حق و مثال


طبق ماده ۱۵۹ ق.آ.د.م فردی مانع از استفاده دیگری می شود از حق انتفاع و یا حق ارتفاقی که در ملکی دارد.
حق انتفاع: یعنی حق نفع بردن و حق استفاده از مالی که متعلق به شخص نیست.
برای مثال ما از ملک خود حق داریم استفاده کنیم یا از ملکی که اجاره کرده ایم حق انتفاع و استفاده داریم و…
حق ارتفاق یعنی حق کسی که مالک یک ملک است و به تبع این مالکیت ملک می تواند از ملک دیگر استفاده کند. برای مثال وقتی ما مالک خانه ای هستیم و بخواهیم ماشین خود را پارک کنیم.
مجبور میشویم از کنار درب حیاط همسایه آن را عبور بدهیم یا اینکه وقتی صاحب زمین کشاورزی هستیم و بخواهیم وارد زمین خود بشویم ناچار باید از زمین های بقیه وارد بشویم و از آن عبور کنیم تا به زمین خود برسیم که این را حق ارتفاق می نامند که تفصیل بیش از این از حوصله این مقاله خارج است.
پس اگر ما در ملکی حق استفاده یا حق انتفاع داشته باشیم و یا حق ارتفاق داشته باشیم و کسی مانع استفاده ما از این حق بشود می توان دعوای رفع ممانعت از حق اقامه کرد.
برای مثال اگر کسی کلید خانه را از ما گرفته باشد و اجازه داخل شدن را ندهد مانع استفاده ما شده است.
یا اینکه مالک یک پاساژ در روز جمعه پاساژ را تعطیل می کند یا هر روز دیگری و مانع استفاده از کسب و کار مستاجرین آن پاساژ می شود اینجا هم ممانعت از حق شکل گرفته است.


صلاحیت شورا در امور کیفری


«صلاحیت» عبارت است از توانایی، شایستگی، تکلیف و الزامی که قانون به یک مرجع قضایی جهت رسیدگی به یک دعوی کیفری اعطاء می نماید قواعد صلاحیت مربوط به نظم عمومی بوده، مقررات مربوط به آن در جهت اعمال صحیح عدالت قضایی وضع شده است و توافق بر خلاف آن توسط اصحاب دعوی پذیرفته نیست. کلیه مراجع کیفری مکلفند قبل از شروع به تعقیب، تحقیق و رسیدگی، صلاحیت خود را بررسی نمایند.
صلاحیت به سه نوع ذاتی، محلی و شخصی تقسیم می گردد: صلاحیت ذاتی صلاحیتی است که رعایت آن الزامی است و آنچنان با نظم عمومی عجین شده که تخطی از آن موجب ابطال عملیات قضایی صورت گرفته می باشد، مانند صلاحیت بین مراجع عمومی و اختصاصی دادگستری از حیث نفی دادگاه. از خصوصیات صلاحیت ذاتی این است که دادگاه در بدو امر باید به صلاحیت خود توجه داشته باشد و بدون ایراد شاکی یا متهم به صلاحیت دادگاه، خود صلاحیت خویش را مورد بررسی قرار دهد. ایراد عدم صلاحیت ذاتی محدود به مدت معینی نیست و در تمام مراحل دادرسی قابل رسیدگی است.
در صلاحیت محلی، انتخاب دادگاه صالح از بین چند دادگاه هم عرض صورت می گیرد و بین مراجع قضایی که از نظر ذاتی، صالح به رسیدگی هستند، مرجع قضایی محلی که صالح برای رسیدگی است انتخاب می شود. در امور جزایی، اصل به صلاحیت دادگاه محل وقوع جرم است.
صلاحیت شخصی که صلاحیت مخصوص محاکم کیفری است و با توجه به خصوصیات متهم تعیین می شود، در حقوق ایران مورد توجه قرار گرفته است. صلاحیت دادگاه اطفال و دادگاه ویژه روحانیت از این نوع صلاحیت است.


مزاحمت ملکی چیست؟


از جمله دعاوی که ممکن است حول محور تصرفات مالک از ملکش اقامه شود رفع مزاحمت ملکی یا دعوای مزاحمت ملکی می باشد. که با دعاوی مشابه مانند تصرف عدوانی و ممانعت از حق تفاوت دارد.
مزاحمت در معنای لغوی خود به معنای محدود کردن، تنگ کردن و به سختی انگاشتن اموربرای شخص است.این دعوا از جمله دعاوی تصرف نیز می باشد منظور از دعاوی تصرف دعاوی هستند که استفاده وتصرف مالک را از ملک و مایملک وی محدود ساخته اند.معنای عرفی مزاحمت با معنای قانونی ان در ماده ی ۱۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی نیز منطبق است. رفع مزاحمت ملکی امری ضروری در این رابطه است.

ماده ی ۱۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی مقرر می دارد:« دعوای مزاحمت عبارت است از دعوایی که به موجب آن متصرف مال غیرمنقول درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را می نماید که نسبت به متصرفات او مزاحم است بدون این که مال را از تصرف متصرف خارج کرده باشد.»
مزاحمت درواقع عملی است ناپایدار که برای تصرف و استفاده ی مالک از ملک خود ایجاد اخلال و مزاحمت می کند بدون آنکه ملک را کاملا از تصرف او خارج سازد. تصور کنید همسایه ی شما به هنگام بارش باران یا شست و شوی بام، لوله ی ناودان خود را به سمت ملک شما منحرف کرده و سبب ریزش فراوان آب به منزل شما شود یا به نحوی دردسری برای شما ایجاد کند. یا اینکه شخصی که در طبقه ی بالای شما زندگی می کند با خودداری از تعمیر لوله ی آب خود سبب نم دادن سقف منزل شما و سست شدن استحکام آن شود و مثالهای زیاد دیگری نیز می توان برای تفهیم این موضوع زد اما نکته ی مشترک این مثالها این است که بگونه ای برای تصرف شما و استفاده ی شما از ملک خود ایجاد مزاحمت می کند اما در عین حال ملک شما را از تصرف شما خارج نکرده است و حتی مانع کامل استفاده ی شما هم نمی شود بلکه ایجاد مزاحمت و سختی برای شما می کند که باعث می شود شما نتوانید نهایت استفاده را از مال خود ببرید.
از جمله مصادیق دیگر مزاحمت ملکی، می توان به ایجاد مزاحمت صوتی همسایه در ساختمان، انجام مشاغل صوتی در ملک سایر افراد، دخل و تصرف در املاک دیگران که مانع استیفای دیگران از ملک خود می‌شود و غیره نام برد. می توانید با مراجعه به وکیل ملکی، اقدام به رفع مزاحمت ملکی شوید.

اقدام قانونی علیه مزاحم ورفع

مزاحمت ملکی
دربرابر مزاحم می توان به دو گونه واکنش نشان داد:
الف) شکایت و اقامه دعوای کیفری تحت عنوان مزاحمت.( که اکنون مورد بحث ما نیست)
ب) اقامه ی دعوای حقوقی تحت عنوان مزاحمت و تقاضای رفع مزاحمت ملکی و مطالبه ی خسارات ناشی ازمزاحمت.
در مزاحمت ملکی، شخصی که مزاحمت ملکی او قانونی نبوده است به جهت ضرر و زیانی که از مزاحمت او به عمل آمده است از باب مسئولیت مدنی و تسبیب در مقابل مالک ملک مسئول می باشد و باید ضرر و زیان مالک را جبران کند.
اقامه ی دعوا به شیوه ی حقوقی و الزام رفع مزاحمت و اخذ خسارت از مزاحم مستلزم تنظیم و تقدیم دادخواست بصورت دقیق و مستند و مستدل می باشد، دادخواست مربوطه باید دارای ادله ی مثبته مبنی بر سابقه ی مالکیت خواهان بر ملک خود و مزاحمت خوانده و دیگر مدارک لازم باشد.